Путин нареди учения с тактически ядрени оръжия (обзор)

Военното учение е наредено от президента Владимир Путин и ще тества готовността на нестратегическите ядрени сили, посочва руското министерство на отбраната.

След думите на Макрон за западни войски в Украйна

НАТО с две червени линии към Русия

Москва обяви Зеленски за издирване

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата на тактически ядрени оръжия, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“, като цитират руското министерството на отбраната.

Ведомството уточнява, че учението е наредено лично от Владимир Путин. Ученията ще включват готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни мисии.

В маневрите ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и руските ВМС. Целта им е да гарантират териториалната цялост и суверенитет на Русия „в отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни представители срещу Русия“, заяви министерството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че обявените тактическите ядрени учения са в отговор на изявленията на западни представители за възможно изпращане на войници на НАТО в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон и представители на Великобритания и САЩ „говориха за готовност и дори намерение да изпратят въоръжени контингенти в Украйна, с други думи да поставят войници на НАТО пред руската армия“, подчерта Песков.

„Това е съвсем нова степен на ескалация на напрежението. Това е безпрецедентно. И, разбира се, това изисква особено внимание и особени мерки“, обобщи говорителят на Кремъл.

Макрон заяви неотдавна, че не е изключено западни войници да бъдат изпратени в Украйна, ако руските сили пробият фронтовите линии. Руската армия и други специални служби проверяват информация за разполагане на сили на френския Чуждестранен легион в Украйна, добави Песков. Освен това говорителят на Кремъл нарече „безпочвена“ публикувана във в. „Файненшъл таймс“ информация, че Москва подготвя актове на саботаж в цяла Европа.

Междувременно Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви през изминалия уикенд украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява изрично по кой точно.

„Русия системно върви към организиране на трибунал над политическото ръководство на Украйна“, коментира посланикът за специални поръчения на руското външно министерство Родион Мирошник. „Действията на тези хора показват извършване на престъпления“, добавя дипломатът, който определя кабинета на Зеленски като „марионетки“.

В същото време италианският вестник „Република“ съобщава, че НАТО е готов да се намеси пряко във войната в Украйна, ако Русия пресече някоя от „определените две червени линии“.

„За пръв път от началото на войната Алиансът определи, по много поверителен начин и без официални изявления, две червени линии, след пресичането на които може да се стигне до пряка военна намеса в конфликта в Украйна“, заявява изданието цитирано от УНИАН.

Първата червена линия е намесването на трети страни, като Беларус. Втората червена линия са военни провокации срещу балтийските страни, Полша или Молдова. Подобни провокации са възможни в период на засилено объркване, като например по време на предизборни кампании в Европа и в САЩ. В същото време обаче в момента няма оперативни планове за изпращането на войски, а само оценки на възможни спешни действия, отбелязва вестникът.

Предупреждение

Русия предупреди Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели.

Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, за да му бъде връчена протестна нота, след като миналата седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия.

Според Москва думите на Камерън са признание, че Лондон вече де факто е част от конфликта и противоречат на уверенията, че оръжията с далечен обсег предоставени на Киев, няма да бъдат използвани срещу Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят